Bejgli – vegán

bejgli-tibi

Bejgli tej és tojásmentesen

Karácsony előtt, karácsonyra, vagy csak úgy bármikor. Kipróbált recept – szerintem a legjobb –, sok pozitív visszajelzéssel. Melyek közül a legegyértelműbb: ahol elkészítik, ott nagyon gyorsan fogy!

 

Hozzávalók a tésztához (3 rúd):
60 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
6 dkg méz
12 dkg kókuszolaj
2 dl rizstej
1,5 teáskanál élesztő

Töltelék (1 rúdhoz):
12 dkg méz
14 dkg töltelék (darált dió vagy mák)
1-2 evőkanál rizstej

 

Elkészítése:
– A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 2 órát kelni hagyjuk.
– Három részre osztjuk a tésztát, kissé átgyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk minél vékonyabbra.
– A töltelék elkészítésénél figyeljünk arra, hogy kenhető legyen, de ne legyen túl nedves. – – Ízlésünk és kedvünk szerint, tehetünk a töltelékekbe apróra vágott aszalt gyümölcsöt, például meggyet, mazsolát, szilvát (javasolt felhasználás előtt kicsit áztatni).
– A tölteléket egyenletesen szétkenjük, majd a rudakat feltekerjük. A két végét visszahajtjuk.
– Fontos, hogy villával átszúrkáljuk, és a tetejét mézes növényi tejszínnel bekenjük.
Harminc percig tepsiben pihentetjük.
– Előmelegített, közepesen meleg sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Fél óra után érdemes egy tűpróbát végezni, a sütők különbözősége miatt.
– A kész bejgliket konyharuhával letakarva kihűtjük.