Életem első saját készítésű kiflije, úgy gondolom tökéletes lett. Ezért merem megosztani Veletek. Enyhe függőséget okoz…
Hozzávalók (8 darabhoz):
- 1,5 dl langyos víz
- 1,5 kiskanál só
- 4 dkg vaj
- 3 evőkanál natúr joghurt
- 10 gramm élesztő
- 38 dkg liszt (például fehér tönköly)
Az összetevőket egy nagy tálban összegyúrjuk. (Ha van kenyérsütő gépünk, ezt a műveletet a dagasztó programmal is megoldhatjuk.)
A tálat egy tiszta konyharuhával letakarjuk, a tésztát legalább fél órát kelni hagyjuk. A kelesztési idő lehet akár egy éjszaka is. Egy nagyobb lisztezett felületen kerek (kb. fél centi vastag) formára nyújtjuk a megkelt tésztát és 8 darab körcikkre vágjuk. Az egyes darabokat külön, kívülről befelé haladva szorosan feltekerjük, kifli formájúra hajlítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A kiflik tetejét kézzel bevizezzük, a sütőt előmelegítjük. A sütő aljába egy vízzel teli tepsit teszünk. (Ez azért kell, mert így a sütőben keletkező gőztől nem fog a kifli kiszáradni) A péksüteményt 200 fokon (légkeveréses sütő: 200 fok, gáz 2-3 fokozat) 25-30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!