Életem első saját készítésű kiflije, úgy gondolom tökéletes lett. Ezért merem megosztani Veletek. Enyhe függőséget okoz…

Hozzávalók (8 darabhoz):

  • 1,5 dl langyos víz
  • 1,5 kiskanál só
  • 4 dkg vaj
  • 3 evőkanál natúr joghurt
  • 10 gramm élesztő
  • 38 dkg liszt (például fehér tönköly)

Az összetevőket egy nagy tálban összegyúrjuk. (Ha van kenyérsütő gépünk, ezt a műveletet a dagasztó programmal is megoldhatjuk.)

A tálat egy tiszta konyharuhával letakarjuk, a tésztát legalább fél órát kelni hagyjuk. A kelesztési idő lehet akár egy éjszaka is. Egy nagyobb lisztezett felületen kerek (kb. fél centi vastag) formára  nyújtjuk a megkelt tésztát és 8 darab körcikkre vágjuk. Az egyes darabokat külön, kívülről befelé haladva szorosan feltekerjük, kifli formájúra hajlítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A kiflik tetejét kézzel bevizezzük, a sütőt előmelegítjük. A sütő aljába egy vízzel teli tepsit teszünk. (Ez azért kell, mert így a sütőben keletkező gőztől nem fog a kifli kiszáradni)  A péksüteményt 200 fokon (légkeveréses sütő: 200 fok, gáz 2-3 fokozat) 25-30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!