Ahány ház, annyi szokás. Ez a lekvárkészítésre is elmondható. Mivel az egyszerű dolgoknak vagyok a híve, ezért pár kiló gyümölcs átmentését a téli hónapokra is viszonylag könnyen megoldom. Hogy miért saját kezűleg készítem? Nagyon sok finom, minőségi lekvárt lehet kapni itt-ott, de azért szerintem az a legkülönlegesebb amit otthon, saját kezünkkel készítünk el. Ebben garantáltan csak az van, amit mi magunk beleteszünk, pont annyira édes, ami saját ízlésünknek megfelel.

Nézzük a hozzávalókat:

– áfonya (én 3 kiló gyümölcsből készítettem)

– fakanál (Fontos, hogy ne a pörköltek és egyéb karakteres ételekhez használtat fogjuk be ilyenkor, legjobb kijelölni egyet külön lekvárkészítéshez. Erre még később visszatérek egy fotóval…)

–fekete póló (Más szóval: munkaruha. Lehet bármilyen színű, a lényeg hogy olyan ruhadarab legyen, amit nem sajnálunk az esetleges – amúgy nagyon szép színű – lekvárpöttyöktől)

– pektin (Bár elég magas a természetes mennyiség az áfonyában, én a három kilóhoz tettem még kb. 20 g-ot.)

– nádcukor (Kb. 15 dkg-ot használtam fel, lehet más természetes édesítőszerrel is ízesíteni, tetszés szerint)

– üvegek (Elmossuk alaposan, de fontos (!), hogy nem törölgetjük el ruhával. Pálinkával, vodkával vagy tiszta alkohollal átöblítjük mindegyik üveget fertőtlenítés céljából.)

Az elkészítés:

Egy nagyobb lábasba beletesszük az átmosott áfonyát, majd botmixerrel elturmixoljuk. Hozzáadjuk a cukorral elkevert pektint és kevergetve felforraljuk.

Forrás után még 5-10 percig főzzük, majd merőkanállal az üvegekbe kanalazzuk az elkészült lekvárt, ezután fejre állítjuk őket 1-2 órára.

A főzéshez hozzátartozik a mosogatás, a konyha rendbetétele, az edényekben, kanalakon maradt áfonyalekvárt ajánlott minél hamarabb lemosni. A fakanálnak meglehetősen szép színe lesz.

Saját kezűleg gyárthatunk címkét, hogy tudjuk mi van benne és mikor készült.

Ahány ház, annyi szokás. Ez a lekvárkészítésre is elmondható. Mivel az egyszerű dolgoknak vagyok a híve, ezért pár kiló gyümölcs átmentését a téli hónapokra is viszonylag könnyen megoldom. Hogy miért saját kezűleg készítem?

Természetesen nem bírtam megállni, hogy frissen meg ne kóstoljam, így kimentettem egy kis adagot és leteszteltem. Finom lett, jó lesz a hideg hónapokban…

Ezt az egyszerű lekvárkészítési módszert bátran lehet alkalmazni más gyümölcsökkel is!