Hozzávalók:

– 25 dkg liszt (én világos királybúzát használtam)
– 20 dkg joghurt
– 20 dkg áfonya
– 15 dkg cukor (illetve ízlés, igény szerint más édesítő)
– 2 db tojás
– 50 g vaj
– 1 csipet bio vanília por
– 1 csipet só
– 1 kávéskanál szódabikarbóna (vagy bio sütőpor)

Elkészítés:

Az áfonyát válogasd át, mosd meg és csepegtesd le. A vajat olvaszd fel és hagyd kihűlni. A liszthez egy tálban add hozzá a sütőport és a csipet sót. A tojásokat a cukorral, vaníliával alaposan keverd el, majd tedd a tálba a joghurtot és a vajat is. Miután kézi habverővel már teljesen sima állagú lett a keverékünk, keverd hozzá fokozatosan a lisztet. Jöhet az áfonya, óvatosan belekeverheted a tésztába.

Egy tepsit (én egy kb. 20×25-ös-t használtam) bélelj ki sütőpapírral, öntsd bele a tésztát, majd előmelegített sütőben 180 fokon hagyd sülni körülbelül 30-35 percig. A sütési idő a sütő fajtájától eltérhet, ezért 20-25 perc után már érdemes „késpróbát” alkalmazni.

A kész süteményt borítsd egy deszkára, majd ha kihűlt lehet szeletelni. Ezt mondjuk elég nehéz kivárni, úgyhogy én már melegen elfogyasztottam egy darabot belőle.

A fotón látható, hogy az áfonyát nem mérlegeltem és kicsit sok lett. Ha többet teszel bele, kb. így fog kinézni, a gyümölcs utat tör, felszínre kerül…

Ha szereted az áfonyát, javaslom készíts lekvárt is a hideg, téli hónapokra.