Ha a természet adta lehetőségek közül keresünk „szupertápanyagot” immunerősítésre, főleg az őszi-téli időszakban, szerintem garantáltan az elsők között említjük meg a gyömbért, a citromot és a mézet. Azt hiszem nem kezdek neki a jó tulajdonságok, hatóanyagok felsorolásának, nagyon hosszú lista lenne…

gyomber-citrom-mez

Bio gyömbér, bio citrom és a jól bevált méz a Csókás méhészettől

Akkor most a három alapanyagból csináljunk egy különleges, nyers lekvárt. Csípős, savanyú, édes ízek kombinálva. (másnapra a keserű is megjelent)

Össszetevők: (3 db 2 dl-es üveghez)

40 dkg bio gyömbér

40 dkg bio citrom

20 dkg méz

Immunerősítő hatását fokozhatjuk, ha egy mokkáskanál reszelt vagy őrölt bio kurkumát teszünk hozzá.

(Azért fontosak a bio alapanyagok, mert héjastól használjuk fel a gyömbért és a citromot, természetesen a méznél is ajánlott a bio, ellenőrzött gazdálkodásból származót választani.)
Ha csak magunknak, vagy otthon 1-2 embernek készítjük, elég az itt megadott mennyiség harmada vagy fele is. Én azért csináltam ennyit, mert már előre tudtam, kiknek fogok ajándékozni belőle 1-1 üveggel…

Elkészítés:

Az első két összetevőt alaposan megmossuk. A gyömbért héjastól kis lyukú reszelőn lereszeljük. A citromot szintén héjastól, cikkekre vágjuk, a magokat kiszedjük. Mindent összeöntünk egy nagyobb, lehetőleg magas falú edénybe, hozzáadjuk a mézet, majd az egészet botmixerrel összeturmixoljuk. (A magas falú edényt azért javasoltam, mert fröcsög.)

A kész „pépet”, amit hívhatunk nyers lekvárnak is, kis üvegedényekbe merjük.

gyomber-lekvar-nyers

Az ajánlott mennyiség? Ki hogy szereti, és bírja az erőset. Én a készítés közben kóstolgattam, hát, nagyon durván erős a „szer”. A házi tormával vetekszik ereje. Szinte azonnal éreztem a léguti tisztító hatását, és hát finoman fogalmazva, egyáltalán nem fázom… Akinek túl erős, még egy pici mézet tehet a napi adaghoz.

Úgy gondolom kezdetnek felírok magamnak 3×1 teáskanállal, reggel és este étkezés előtt vagy közben „kanalas orvosságként”. 

Tóth Tibor