Hozzávalók:
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 4-5 adag rizs
- 15-20 dkg vegetáriánus fasírtpor
- 1 nagy fej hagyma
- tejföl ill. vegán magtejföl
- só, bors, pici cayenne bors, piros paprika, őrölt kömény
Elkészítése:
A megmosott kelkáposzta leveleit egy jó nagy lábasban, sós vízben őrölt köménnyel megfőzzük. Közben a tűzhely egy másik lapjára a rizst is feltesszük főni. Egy nagy serpenyőben (remélhetőleg van még szabad hely a tűzhelyen) az apróra vágott hagymát elkezdjük pirítani. Majd hozzáadjuk a készen vett (lehetőleg, minőségi, bio) vagy saját magunk által készített „fasírt” alapunkat, ha kell fűszerezzük, és kicsit átsütjük. Ez a szaftos ragu nem a hús pótlására szolgál. Az íze miatt adtam hozzá, sokkal kiadósabb, kevésbé „száraz” lesz az ételünk.
Mikor minden kész van a tűzhelyen, egy nagy jénai edénybe lerétegezünk minden alapanyagot. Alulra kis zsíradék kerül, aztán káposztalevél, rizs, szósz, tejföl, amíg el nem fogy. Tetejére káposztaleveleket tegyünk és kenjük meg tejföllel. Sütőbe tesszük (a jénai miatt ne melegítsük elő), és az egészet jól átsütjük. Mikor a teteje kicsit megpirul, akkor jó. Ha szeretnénk, tálaláskor még lehet hozzáadni tejfölt, magtejfölt.