A reflexológia tapasztalati, gyakorlati módszer. Az egészséget megtartó életerők tudatos, célirányos erősítése ujjnyomással a reflexterületeken, időfaktor figyelembevételével, meghatározott zónára, fájdalomküszöb alatti nyomással. A módszer kortól függetlenül alkalmas prevencióra, orvosi kezelések kiegészítéseként.

A természetgyógyászat ágazatai hangsúlyozottan betegségmegelőző és szelíd gyógyító jellegükkel, holisztikus szemléletükkel az ember testi-lelki önszabályozó képességének megőrzését valamint helyreállítását segítik elő. Főként empirikus módszerekről beszélhetünk. A legfontosabb alapszempontok: a toxicitás hiánya és a módszer ártalmatlansága.

A természetes gyógymódok jelentősége abban áll, hogy regulációs terápiaként aktivizálják, egy magasabb szintre emelik a szervezet öngyógyító képességét. Ezek közé tartozik többek között a reflexológia is, amely módszer a ma Magyarországon hivatalosan elfogadott természetgyógyászati ágazatok egyike. A kiegészítő, egészséget támogató kezelések csoportjába tartozik. Az egész emberre hatással van, holisztikus terápia.

Elsődleges célja az egészségmegőrzés és egészséggondozás.

Prevencióban, orvosi kezelések kiegészítéseként, rehabilitáció esetén is egyaránt hatékony és ajánlható. A reflexzóna masszázs nem tekinthető gyógyító tevékenységnek. Ha valakinek orvosi problémája, panasza van, feltétlen javasolt szakorvos felkeresése. A reflexológus működése nem orvosi tevékenység – kivéve ha orvos-reflexológusról beszélünk.

A reflexzóna masszázzsal javítjuk az egész test, illetve célzottan egy-egy szerv vér- illetve energiaellátását.

A reflexológia segít a szervezet méregtelenítésében, javítja az immunrendszer működését, támogatja a testi-lelki egyensúly helyreállítását.

A kezelésnek élénkítenie kell a vér- és nyirokkeringést, hogy ily módon a szervezet megszabaduljon a felesleges salakanyagoktól. Ennek hatására javul az élettani működés és felgyorsulnak a gyógyító folyamatok.

Miért olyan fontos a jó vérkeringés? A vér minden szervünk számára léttfontosságú, mert a vér szállítja többek között a következőket: az oxigént, a hormonokat, az antitesteket is. Minél jobb a szervezet vérellátottsága, annál gyorsabb a gyógyulás.

A legtöbb szelíd, természetes gyógymód, így a reflexológia is segít helyreállítani a test és elme egyensúlyát és ezáltal visszaállítani az egészség természetes állapotát, jótékony hatást gyakorol általános közérzetünkre is, stresszoldó hatásával nyugtatja elménket.

A cél szervi zavar esetén az, hogy az alulműködő szervek részére segítse az energia odaáramlását, a túlműködő szervektől pedig biztosítsa az energia elvezetését.

A talp az emberi szervezetben található mikroterületek egyike. Bármilyen zavar jelentkezik rajta, az az egész szervezet, illetve egy-egy szerv vagy testrész állapotáról ad jelzést. Ilyen mikrorendszer még pl. az arc, a fül, az írisz.

A reflexológus segítsége, támogatása és maga a reflexológia csak része a gyógyító folyamatoknak, hozzájárul a pozitív élettani folyamatok beindításához a szervezetben, de a páciens tud legtöbbet tenni önmagáért táplálkozásával, akaraterejével, életmódjával, lelki életével.

 

Hatásmechanizmusa

Szervezetünk vérellátását a nyúltvelőben (formatio reticularis) lévő központ irányítja. Ha valamelyik szerv munkájához, megfelelő működéséhez kevés a szabályozás által kapott vér mennyisége (betegség, nagyfokú terhelés) a szerv a saját reflexzónájában lévő nyirokerekben lelassítja a nyirok mozgását, a zónában lerakódás, elváltozás tapintható, mely fájdalommal is járhat. Ha a zónára ujjnyomással hatást váltunk ki, akkor az agyi kapcsolaton keresztül javul a szerv vérellátása. A több vérrel több oxigén, tápanyag és immunanyag kerül a szervbe, megnő az energiaszintje, javul a regenerálódási és méregtelenítési lehetősége, így valósul meg a szerv öngyógyítása.

A masszázs alkalmával, a nyomás hatására egyszerű reflexet váltunk ki a belső szervekben. A reflex nem más, mint akaratunktól független ösztönös reakció az adott ingerre. Az inger hatására elektrokémiai impulzus jön létre, amely eljut a központi idegrendszerbe és az adott szervbe is. Folyamatosan történik az oda-vissza jelzés addig, amíg az egyensúly helyre nem áll. Egy időben történik változás a központi és a vegetatív idegrendszerben és a szervekben. Az egész szervezetben minőségi változás jön létre, melynek eredményeként az öngyógyító mechanizmus beindul.

A talpmasszázzsal pozitív lelki folyamatokat is tapasztalhatunk, hisz a nyugodt környezetben végzett reflexzónamasszázs pihentető, relaxáló, stresszoldó hatással is rendelkezik.

 

A reflexzónák

A lábfej, talp egyes részei idegi értelemben nem reflexek, mégis a reflexzóna fogalom terjedt el a köztudatban. Azokat a területeket nevezzük így, melyek közvetlen energetikai kapcsolatban vannak a test bizonyos szerveivel.

Kölcsönhatás áll fenn a szerv és reflexzónája között. A szervben megjelenő zavar tapintható a zónában is, és fordítva is lehetséges. Például ha a lábunk formájának nem megfelelő cipőt hordunk huzamosabb ideig, a zóna terhelése idővel a hozzá kapcsolódó szervben is negatív hatást eredményezhet.

 

Kéz vagy láb?

A lábakon és a kezeken is megtalálhatóak a reflexzónák. A lábak zónáiban elérhető hatások kétszer-háromszor élénkebbek, hatásosabbak, mint a kezek felől kiválthatók, ezért az előbbit részesítjük előnyben.

A kézen végzett kezelést alkalmazhatjuk a láb sérülésekor, illetve amikor nem kivitelezhető a láb masszírozása.

Ha kedvet kaptál, szeretettel várlak hogy megtapasztald a talpmasszázs élményét és csodás hatásait.