A talpon lévő területeken ha „abnormális”  zónát érzékelünk, illetve a kezelést kapó személy erős fájdalommal reagál, a hozzá tartozó szervben funkciózavar illetve megbetegedés állhat fenn.

Első körben – mivel a reflexológia nem helyettesíti sem az orvosi diagnózist, sem az orvosi kezelést – mindenképpen keressünk fel szakorvost  illetve ha szükséges vegyünk igénybe diagnosztikai eljárást is.

A reflexzónákban érezhető állapot egyenes arányban áll az energiazavar nagyságával, fennállásának időtartamával, és a vele összefüggésben álló szervi elváltozás mértékével. Viszont nem ad tájékoztatást sem a zavar okáról, sem minőségéről, tehát arról hogy energiatöbbletes vagy energiahiányos állapot áll-e fenn. Ez a reflexológia szempontjából nem is lényeges, hiszen a zónák ingerlésével, masszírozásával az energiazavar normalizálódása a cél, a szervezet az egyensúlyi, ideális állapot visszaállítására fog törekedni.

A zónák átvizsgálásából azonban nem szabad elhamarkodott következtetést levonni.

A talp egyes területei lehetnek terheltek, és lehet fájdalmas reakció a következő esetekben: Kimerültség, túlzott igénybevétel, heveny betegség, idült folyamatok, szervi túl- illetve alulműködés, balesetek miatt is. Ezeken túl egy zóna terheltségének oka lehet például: a szívzóna érzékenysége erős fizikai terhelést követően, a májzóna fájdalmas lehet túl sok zsíros, nehéz étel fogyasztása után, a szem zónája jelezhet hosszú monitornézés vagy autóvezetés után is.

Milyen az „abnormális”, mit érezünk tapintáskor? Lehetnek a talpon keményedések, homokszerű, „gríz-” vagy „rizsszemekre” emlékeztető elváltozások, láncszerűen érzékelhető lerakódások, vagy egy ponton tapintható csomók, kemény területek.

Rendszeres reflexzóna masszázzsal, időfaktor figyelembevételével sokat tehetünk testi-lelki egészségünk fenntartásáért és helyreállításáért.