Tudod mennyi a javasolt hossza egy szakszerűen végzett talpmasszázsnak? Milyen erővel érdemes végezni, hogy a pozitív hatás érvényesüljön, de a kellemes érzés is megmaradjon? Milyen élményt biztosít számodra, ha igénybe veszed az általam alkalmazott kezelést?

 

Erő

ero-talpmasszazs

Ha csak a masszázsok erősségét, dinamikáját nézzük, a gyengéd érintéstől egészen a nagyon erősig széles skálán mindent megtalálunk. Csupán arra kell figyelnünk, hogy a kezelő személyisége, tudása, stílusa találkozzon a vendég igényeivel. Vannak akik kifejezetten szeretik az erős kezeléseket, mások pedig gyengéd érintésre vágynak. Ez személyiségünktől, de akár az éppen fennálló állapotunktól, pillanatnyi közérzetünktől is függhet. Mind a masszőr, mind pedig a „páciens” oldaláról nézve.

A talpmasszázs is sokféle lehet. Vannak akik segédeszközöket használnak, mások csak kézzel masszíroznak.

Ami engem illet, az én alapelvem a következő: „A szelíd masszázs segít, az erős gátol, a nagyon erős káros.” , így csak kézzel masszírozom.

A talpmasszázs intenzitását maximum fájdalomküszöbig növelem. Ha túl erős a masszázs, a vendégnek kellemetlen érzései vannak, akkor elmarad a pozitív, nyugtató hatás, ami az elsődleges, alapvető elvárás a kezelés végére. Természetesen az általános elvek mellett fontos a masszírozott személy éppen aktuális lelkiállapota, hangulata, egyéni szükségletei, melyhez igazítani kell a kezelés intenzitását, időtartamát.

 

Élmény

elmeny-talpmasszazs

A talpmasszázs pozitív élettani hatásai mellett az is célom, hogy a hozzám fordulók legalább egy órára kikapcsoljanak, ellazuljanak, „elvonuljanak” a külvilág aktuális problémái, feladatai elől. Ha belegondolunk, nem is olyan természetes, hogy szakítunk időt csak magunkra, saját jólétünkre hetente legalább pár órát, amikor meditálunk, amikor nem kell törődnünk a külső hatásokkal és minden figyelem ránk irányul. Egy talpmasszázsra szánt időtartam alatt igyekszem ezt a nyugalmat, békét biztosítani mindenki számára.

 

Idő

ido-talpmasszazs

A masszázsok, így a talpmasszázs idejének hosszát úgy kell meghatározni, hogy az összhangban legyen a vendég energiaszintjével, egészségi állapotával. Talpmasszázsnál a maximális, optimális idő egy kezelés alkalmával harminc perc. Ez lehet valamivel kevesebb gyerekeknél illetve idős embereknél.
Az alap 30 perces reflexzóna masszázs nálam kiegészül pár bevezető, lazító fogással, illetve a kezelés végén egy rövid relaxáló masszázzsal. Így a kezelés teljes időtartama körülbelül 40 perc.

A mondás, mi szerint jóból is megárt a sok, mindenre igaz. A talpmasszázs impulzusait sem szabad túlzásba vinni.

Az alkalmak számát minden esetben egyedileg kell, illetve lehet meghatározni. A kezelések gyakoriságánál a heti egy vagy két alkalom javasolt.

Általános közérzetjavításra, illetve azoknak, akik a masszázst relaxáló, pihentető élménye miatt választják, heti egy alkalom – akár folyamatosan – szintén javasolható.

 

Megelőzés

megelozes-talpmasszazs

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy testi-lelki egészségünk, folyamatos jólétünk elsősorban a megelőzésen múlik, főleg azon, hogy mi magunk mennyit teszünk ezért.

Mi döntjük el például, hogy mivel táplálkozunk, mit kenünk a bőrünkre, mennyit sportolunk.

Egy számunkra ideális testi és lelki állapotot sokkal könnyebb megtartani, mint visszaszerezni. Ha belegondolunk, mikor betegek vagyunk, lényegesen nagyobb odafigyelést, erőfeszítést igényel a megfelelő egészségi szint visszaállítása.

Nagy szerepe van annak is, hogy a minket ért stresszhatásokat ellensúlyozzuk megfelelő mennyiségű pihenéssel, könnyű testmozgással, illetve bármivel, ami örömöt okoz számunkra. Prevencióként mindenképpen az előbb felsorolt megelőző életmódbeli tudatosságot kell érteni, az időszakos szűrővizsgálatok nem értendők ide, hiszen azok csak már a konkrét bajt, elváltozást tudják kimutatni.

Mozogjunk, hogy ne legyünk túlsúlyosak, pihenjünk eleget, végezzünk számunkra megnyugtató tevékenységeket, táplálkozzunk a lehetőségeinkhez mérten minőségi ételekkel.

A masszázsok sok fajtája is kiválóan beilleszthető a tudatos, egészségmegőrző életmódba.

A talpmasszázs a testi élményen túl, lelki felüdülést, ellazulást is biztosít. Előnye, ereje, egyszerűségében, természetességében rejlik.

 

Stressz

stressz-talpmasszazs

Nem is a stresszel önmagában van probléma, hiszen mindenkit ér elég sok hatás nap mint nap. Ezt a mai világunkban nagyon nehéz teljes mértékben kikapcsolni.  Azzal vannak nehézségeink, hogy nem tudjuk feldolgozni. A kezeletlen stressz pedig nagyon sok élettani folyamatra, testi és lelki szinten egyaránt negatív hatással van.

A tartós stressz szervezetünkben élettani folyamatokat befolyásolhat. Lelki hatások (a teljesség igénye nélkül): depresszió, agresszivitás, döntésképtelenség, félelmek. Testi hatások: fáradtság, étvágytalanság, libidó csökkenése, alvászavarok. Következményként kialakulhatnak: szív- és érrendszeri betegségek, hasmenés és egyéb emésztőrendszeri zavarok, hormonproblémák.

A stressz kezelésére számtalan módszer alkalmas. Saját személyiségünktől függ, hogy mit választunk. Valakinek az aktív sport, valakinek a meditáció, jóga, másoknak esetleg kerti munka vagy éppen egy erdei séta a „megoldás”.

A masszázsok is kiválóan alkalmasak a stressz oldására, hiszen a kezelésekre általában jellemző a csend, a nyugalom, hatásai között pedig az ellazulás és a lelki elcsendesedés. A testi érintés, még akkor is, ha nem egész testes masszázsról is van szó, mindenképpen nyugtató, stresszoldó hatású kell legyen.

 

Érintések

erintes-talpmasszazs

Már gyerekkorunktól fogva bennünk van az az ösztönös reakció, hogy ráhelyezzük kezünket fájó testrészeinkre. Megérintünk másokat, ha testi vagy lelki fájdalmuk van. A masszázsok alkalmával is hatással vagyunk vendégeinkre nem csak a masszírozás, hanem érintések által is.

A tanult technika véleményem szerint másodlagos. Az első, és legfontosabb, hogy ott legyek teljes figyelmemmel. Bármilyen emberi érintkezés, kapcsolat kiinduló pontja, a száz százalékos jelenlét. És nem csak testileg. Nem a tetteink a legfontosabbak. A legtöbb amit adhatunk, az az  időnk és a figyelmünk a másik ember felé, akivel épp együtt vagyunk, bármilyen minőségben is.

Masszázs során a legfontosabb hogy összhangot teremtsek a vendéggel, akiben ha jó érzés, nyugalom van a kezelés alatt, már „sikerről” beszélhetünk. A többi pozitív hatás pedig már „csak” ráadás.

Szeretettel várlak, ITT tudsz bejelentkezni hozzám.