Régi kedvenceim közé tartozik a zserbó vagy zserbó szelet. Bevallom őszintén, a hagyományos változatot még sohasem készítettem el. Nekem túl macerás, inkább meghagyom másnak. A klasszikus zserbó a csokoládé, a dió és a sárgabarack-lekvár megfelelő arányú kombinációjának köszönheti népszerűségét. Az alábbi recept nagyon gyorsan elkészíthető, abszolút javasolt, ha nincs sok időnk és a zserbó ízére vágyakozunk.
Hozzávalók:
– 20 dkg darált dió (a dió jótékony hatásairól itt olvashatsz:)
– 20 dkg darált keksz (kapható kiváló minőségű a boltokban, illetve süthetünk saját magunk is házi kekszet, amit egyszerűen ledarálunk)
– kb. 15 dkg baracklekvár
– ízlés szerint egy kis cukor
– Csokimázhoz: 2 tábla étcsoki, 2-3 ek víz, 1-2 tk olaj (ettől lesz fényes, szép sima a csokimáz)
Elkészítése:
A hozzávalókat egy nagy fémtálban összekeverjük (a lekvárt hagyjuk utoljára). Az egészet kézzel összegyúrjuk. Akkor megfelelő az állag, ha még puha, de már nem ragad túlságosan. Ha túl nedves lett a lekvártól, akkor még tegyünk hozzá egy kevés darált kekszet. A masszából kis golyókat formázunk. A mázhoz az összetevőket gőz felett megolvasztjuk, majd egy kanál segítségével a golyókra folyatjuk. A kész zserbógolyókat hűtőben tároljuk.