Hogy miért hatos? Az általam kenyérsütésnél használt összetevők után neveztem el így az „alapkenyeremet”. Csak hat. Lehetne akár öt is, de erről kicsit később. Ha megnézzük a bolti kenyerek többségénél ez a szám sokkal több, akár húsz is lehet. Jó ideje saját magam sütöm otthon a kenyeret, melynek nyomába sem ér a boltban kaphatók többsége.

Lehet kézzel gyúrni, sütőben sütni, ezt bárki megteheti, én kényelmi szempontok miatt kenyérsütő gépben készítem. Beteszem az összetevőket a tégelybe, beállítom a megfelelő programot és legkésőbb 4 óra múlva (a teljes kiőrlésű program ennyi idő) kész a kenyér. Amennyiben időnk és türelmünk engedi, és mindent kézzel végzünk, ügyeljünk az alapos dagasztásra, a megfelelő ideig történő kelesztésre, és a sütés hosszára, a sütő hőmérsékletére. Próbáltam így is, az élmény még nagyobb, csak sokkal időigényesebb.

Tönkölykenyér

Tönkölykenyér teljes kiőrlésű lisztből

Alaprecept (700 g-os kenyér)

 1. 3 dl víz
 2. 2 evőkanál olívaolaj
 3. 1 evőkanál cukor (pl. nád)
 4. 2 teáskanál só
 5. 540 gramm liszt
 6. 12 gramm friss élesztő

(Amennyiben kisebb vagy nagyobb kenyeret készítünk, számoljuk át a mennyiségeket)

Ha gépet használunk: A megadott összetevőket a sütő tégelyébe tesszük, majd elindítjuk a megfelelő programot. (Ha friss élesztőt használunk, akkor előzetesen elkeverhetjük a 3 dl langyos vízzel. Vagy: a tégelybe helyezés sorrendje: víz, olaj, só cukor, liszt és a tetejére az élesztő – így is jó lesz a kenyér.)
A különböző liszteknél kicsit változhat a folyadék mennyisége. Ha az elkevert tésztát túl sűrűnek érezzük, adjunk hozzá kis vizet, ha túl lágy, akkor egy kevés lisztet.

Variációk:

 1. Egyszer próbáltam víz helyett sört használni, miután olvastam erről valahol, meglepően finom lett.
 2. Ízlés szerint az olaj helyett használhatunk vajat is.
 3. A cukor elvileg elhagyható lenne, megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban. Én használom, sokak szerint elhagyható, ennek a kérdésnek nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget. Ha elhagyjuk, akkor a 6-os 5-ös lesz…
 4. A só mindenképpen kell, különben sótlan, íztelen lesz a végeredmény.
 5. Engedjük el a fantáziánkat, és bátran kísérletezzünk! Nekem a legújabb kedvencem az alakor liszt. (erről lentebb írok pár hasznos infót…). Gyakran sütök teljes kiőrlésű tönkölyből. Ezeket elsősorban tisztán használom, de időnként 1/3 arányban teljes őrlésű rozsliszttel keverem. A megadott mennyiségen belül (az össztömeg mindig ugyanannyi legyen) még nagyon jó ízt ad a kenyérnek pár evőkanál őrölt lenmag is.
 6. Az 50%-ban fehér és 50%-ban teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér is nagyon finom
 7. A friss élesztő helyett használhatunk porélesztőt is, illetve a legjobb választás kenyér esetében a saját készítésű kovász.

Az alap összetevők mellett nagyon ízletes, egyedi kenyereket lehet készíteni például a következő hozzávalókkal: pirított szezámmag, tökmag, napraforgómag, lenmag, melyeket ízlés szerint keverhetünk is. (Kenyérsütő gépnél sípoló hang jelzi a magok hozzáadásának idejét.)

Alakor

Nemrég kipróbáltam a kenyérsütést alakorral. Sikerült szereznem két kilogramm frissen őrölt alakor lisztet. Azt kell mondjam, életem egyik legfinomabb kenyerét kóstolhattam meg sütés után!

Alakor kenyér

Kenyér alakor lisztből

Amellett, hogy nagyon zamatos, miért előnyös alakorból készült kenyeret fogyasztanunk?

A legfontosabb, hogy gluténtartalma körülbelül negyed annyi, mint az „általánosan” a bolti kenyerekhez használt búzalisztnek.  Továbbá magasabb a rost tartalma és több benne a lassú felszívódású szénhidrát. Tartalmaz még foszfort, káliumot, B6 vitamint is. Az alacsony gluténtartalom miatt könnyebben emészthető és a benne lévő tápanyagok jobban fel tudnak szívódni a többi kenyérgabonához képest.

Alakor kenyér tányéron

A teljes őrlésű lisztből készült kenyér tömörebb és laktatóbb

Hogy miért érdemes időt szánni az otthoni kenyérkészítésre? Így biztosan csak az lesz benne, amit mi magunk hozzáadunk. Ha figyelünk az összetevőkre a minőség garantált! És hát az alkotás élménye! Egészen varázslatos, nekem még sok év után is.

Tóth Tibor
reflexológus