A kezdetek

Az egyik legrégebbi természetes kezelési módok egyike a reflexológia. Az úgynevezett lábkezelés vagy lábmasszázs több ezer éves múltra tekint vissza. A távoli múltban alkalmazott masszírozó fogásokat elsősorban fájdalom csillapítására alkalmazták. A kevés, az utókornak fennmaradt írásokból illetve rajzokból következtetve tudhatjuk, hogy a módszer elődjét alkalmazták az ősi Egyiptomban, Indiában, Kínában és Amerikában az indiánok is.

Egyiptomi lábkezelés a távoli múltban

Az egyik leghitelesebb és legismertebb bizonyítékot Egyiptomban találták, egy sírkamra festményének formájában. A festményen kéz és lábkezelés van ábrázolva, mely hasonlatos a mai korban alkalmazott reflexzóna kezelésekhez. A képhez tartozó felirat (párbeszéd) pedig a következő: „– Ne okozz nekem fájdalmat. – Azon leszek, hogy jó közérzetet teremtsek és kiérdemeljem elismerésedet.” Egyiptom egész területén ismert volt a lábmasszázs, melyben leggyakrabban királyi és nemesi családok részesültek orvosaik által.

 

A zónaelmélet

A modern zónaelmélet a huszadik század első felére fejlődött ki. Dr. William Fitzgerald foglalkozott behatóbban az addigi kutatásokkal, és azokat egyesítve alkotta meg saját elméletét. Zone Therapy című könyvében szerepelnek a láb különböző zónái aszerint, ahogy ő a testet 10 zónára osztotta. Az ő érdeme, hogy rendszerezte, és használhatóvá tette terápiás célokra az egész test és egyes részei közötti kapcsolatot és kölcsönhatást, amelyen a reflexológia alapul.

Fitzgerald és a Zónaterápia

Fitzgerald tapasztalatai alapján az amerikai Eunice Ingham fizioterápiás nővér fejlesztette tovább a módszert. Kórházi tapasztalatai voltak a reflexológia alkalmazásával, a betegeken végzett lábkezelés hatására: csökkentek fájdalmaik, javult a mozgás koordinációjuk, valamint gyorsabb volt a gyógyulásuk.

Európában a módszert a német masszőrnő Hanne Marquardt és a svájci Hedy Masafret tette ismertté.

A fentebb említettek munkásságuk és könyveik által világszerte elismert természetgyógyászati ággá vált a reflexológia. Népszerűségét bizonyítja, hogy a módszert egyre többen ismerik és alkalmazzák, köztük orvosok, terapeuták is.

 

A reflexológia Magyarországon

Hazánkban az 1980-as években lehetett először találkozni az akkora már külföldön széles körben alkalmazott módszerről. Az itthoni érdeklődők elsősorban külföldi könyvekből, illetve európai tanfolyamokon ismerkedtek meg a reflexológiával. Kiemelkedő szerepet töltöttek be a talpmasszázs hazai elterjedésében többek között: Szabó Lajos Atya, dr. Oláh Andor, Bánszky Judit, dr. Tamasi József, dr. Mótusz János, Zolnai Antal.

A módszer napjainkra már annyira elismert lett, hogy a ma Magyarországon hivatalosan jegyzett természetgyógyászati módszerek egyike.